vrijdag 25 april 2008

Het voorwoord van Tom van 't Hek

Misschien kennen jullie Tom van 't Hek helemaal niet. Maar jullie ouders, als ze van sport en in het bijzonder van hockey houden, kennen hem zeker. Hij heeft maar liefst 221 interlands gespeeld en daarin 106 doelpunten gescoord. Hij was linksvoor en speelde met Kampong, waarmee hij in 1985 landskampioen werd. Na zijn actieve carriere werd hij in 1994 bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal.
Tegenwoordig is Tom presentator van de sportradioprogramma's NOS Langs de Lijn en Radio Tour de France.
Jullie zulle begrijpen dat ik het een enorme eer vind, dat hij het voorwoord voor De Verdwenen Stick wilde schrijven. Hieronder vinden jullie het:


Ik kon het bijna niet geloven toen de vraag bij mij binnenkwam. Een heus hockeyboek zou er gaan verschijnen. Nee, geen boek over speltechniek, oefeningen, coaching of ander sportgeneuzel, maar een echt boek, voor kinderen, waarin hockey de hoofdrol zou gaan spelen!
Ik moest het even verwerken. Hockey als uitgangspunt en centraal thema. Onvermijdelijk keerden mijn gedachten terug naar de tijd dat ik de leeftijd had van de nu beoogde lezers. Hockey was een sport, bedreven in enkele nette reservaten. Als je erop zat (je ‘zat op’ hockey ) moest je je vrijwel altijd verdedigen en uitleggen wat er nu zo leuk aan was. Alleen je eigen enthousiasme hield je op de been.
Hoe anders is het nu. Dit boek is enerzijds het levende bewijs dat de hockeysport een steeds volwaardiger plek in onze samenleving krijgt, anderzijds getuigt het van grote moed dat de auteur dit onderwerp heeft durven uitkiezen voor dit kinderboek.
Als vader van drie lezende kinderen, behorend tot de doelgroep, was ik natuurlijk ook ge├»nteresseerd in de inhoud. Ook op dat vlak kan ik niets anders zeggen dan dat de auteur er op prachtige wijze in geslaagd is, aan de hand van de hockeytweeling, een verhaal voor de jeugd te produceren zoals een jeugdverhaal hoort te zijn. Alle ingredi├źnten zijn volop aanwezig!
Hulde en felicitaties dus voor de moed, het initiatief en de uitwerking hiervan. Rest mij slechts de wens dat dit eerste hockeyboek niet het laatste is. Sterker nog, na het lezen van dit boek kijk ik al met spanning uit naar het volgende hockeyboek in deze reeks!

Geen opmerkingen: